Conditie opbouwen

Wilt u uw conditie opbouwen vanaf nul? Of uw conditie verbeteren? Bijvoorbeeld thuis, of in de sportschool. Maar weet u niet hoe u dit doet? We helpen u graag op weg.

Hoe fit bent u?

Spierkracht, uithoudingsvermogen, snelheid. Het zegt allemaal iets over hoe fit u bent. En dus over uw conditie. Een goede conditie zorgt voor sneller herstel, een goed immuunsysteem. En het helpt tegen stress.

Hoe bouwt u conditie op?

Misschien bent u al redelijk fit, of begint u vanaf nul. Er zijn verschillende manieren om uw conditie op te bouwen. U kunt bijvoorbeeld gaan hardlopen of zwemmen. Of begin laagdrempelig met skeeleren of touwtje springen. Waar u ook voor kiest, we helpen u graag op weg met een paar tips.

1. Stel realistische doelen

Of u nu een hele slechte conditie heeft en rustig wil opbouwen, of al een goede conditie heeft en nóg fitter wil worden. Het is belangrijk dat u doelen stelt die haalbaar zijn. Zo houdt u het langer vol. En het is beter voor uw lichaam. Begin dus rustig aan. Bijvoorbeeld door te wandelen. 

2. Zorg voor een sportmaatje

Samen sporten is leuker dan alleen. Ga op zoek naar een sportmaatje en stel gezamenlijke doelen op. Zo heeft u meteen een goede stok achter de deur als u een keer geen zin heeft. Wilt u graag winnen? Dan gaat u door uw maatje misschien nog nét iets harder werken. 2 vliegen in 1 klap.

Klaar voor de start?

Voor u begint is het belangrijk dat u de juiste spullen in huis heeft. Denk aan hardloopkleding, of een sportpakket met dumbbells om spierkracht op te bouwen. Extra voordelig voor u als CZ verzekerde.

Bekijk de producten
Iemand beweegt met haltertjes

3. Begin met een goede warming-up

Uw conditie opbouwen met bijvoorbeeld hardlopen of wielrennen? Zorg dat u goed opgewarmd bent voordat u begint. Met rek- en strekoefeningen, knieheffen of touwtje springen. Zo voorkomt u blessures.

4. Pas ook uw eetgewoonten aan

Niet alleen beweging, maar ook voeding speelt een belangrijke rol bij het opbouwen van uw conditie. Om te sporten is het belangrijk dat uw lichaam goede brandstoffen heeft. Zoals koolhydraten en vetten. En bent u klaar? Dan kunnen de juiste voedingsstoffen u helpen om sneller te herstellen, zoals eiwitten.

5. Gun uzelf een rustdag

Bij conditie opbouwen hoort ook af en toe uitrusten. Verspreid uw trainingen over de week. En gun uzelf een rustdag. Zo kan uw lichaam herstellen. En houdt u het makkelijker vol.

Hoelang duurt conditie opbouwen?

Hoelang het duurt om uw conditie op te bouwen, verschilt per persoon. Gemiddeld zult u na 2 tot 3 weken merken dat u uw oefeningen wat makkelijker kunt uitvoeren. En dat u minder tijd nodig heeft om te herstellen.

Schema om conditie op te bouwen

Het verschilt per sport hoe u uw conditie opbouwt. Daarom is het lastig om één schema te maken om uw conditie op te bouwen. Wilt u toch met behulp van een schema aan de slag? Meld u dan aan voor het gratis Get Fit programma. En ontvang wekelijks sportschema’s en recepten.

Meld u aan
Samen gezond eten

Conditie opbouwen na ziekte of een operatie

Bent u net geopereerd, of heeft u last van gevolgen van een ziekte of virus? Dan is het belangrijk dat u op uw eigen tempo uw conditie weer opbouwt. Schakel eventueel hulp in van een specialist, zoals een fysiotherapeut.

Wordt u binnenkort geopereerd? Hoe fitter u uw operatie ingaat, hoe sneller u weer herstelt na uw operatie.

Vindt u de informatie op deze pagina nuttig? Ja Nee

Gebruikte bron: FitzMe Portal

Naar boven