Begin met wandelen

Wilt u meer wandelen? Bijvoorbeeld om af te vallen, vet te verbranden. Of gewoon omdat het gezond is? Ontdek waarom wandelen een goed idee is. En begin vandaag nog met uw rondje in de buitenlucht.

De voordelen van wandelen

We weten allemaal dat wandelen gezond is. Maar waarom eigenlijk? We hebben de belangrijkste voordelen voor u op een rijtje gezet.

Wandelen is goed voor uw lichaam

Dagelijks 30 minuten wandelen verlaagt uw bloeddruk, en het cholesterolgehalte in uw bloed. Het is dus goed voor de conditie van uw hart en bloedvaten. En het is goed voor uw longen. Tijdens wandelen vergroot u het vermogen van uw longen. Dit betekent nóg meer ruimte om buitenlucht, en dus zuurstof in te ademen. Door te bewegen stimuleert u ook uw darmen. Gaat u elke dag een stukje wandelen? Dan helpt u uw spijsvertering een handje mee. Hierdoor wordt uw voedsel goed verteerd.

Leuk voor tijdens het wandelen

Wandelen heeft dus een positieve invloed op uw lichaam én geest. Meer weten over de voordelen van wandelen? De CZ Happy Hikes podcast zit boordevol interessante feiten, tips en oefeningen. Sla hem alvast op voor later, of luister meteen.

Ga naar de podcast
Iemand die podcast luistert tijdens het wandelen

Wandelen zorgt voor gezonde hersenen

Wandelen stimuleert uw hersenactiviteit. Met een blokje om traint u dus uw brein. En tijdens het wandelen maakt u geluksstofjes aan in uw hersenen, zoals endorfine en serotonine. Ook doet u vitamine D op in de buitenlucht. Dit is goed tegen stress en depressie.

Wandelen zorgt voor een beter slaapritme

Vaak wandelen zorgt ervoor dat u meer én beter slaapt. En gaat u overdag wandelen? Dan zorgt het daglicht ervoor dat u meer melatonine aanmaakt. Hierdoor valt u ’s avonds beter in slaap.

Wandelschema

Wilt u beginnen met wandelen? Bijvoorbeeld om af te vallen, of conditie op te bouwen. Maar weet u niet zo goed waar u moet beginnen? Gebruik het wandelschema voor ritme en houvast.

Download het schema
Twee mensen wandelen samen

Afvallen door wandelen

Geen zorgen. U hoeft niet meteen de Nijmeegse Vierdaagse te lopen om gewicht te verliezen of vet te verbranden. Als u wilt afvallen, is het belangrijk dat u meer energie verbruikt dan u inneemt. De een doet dit door minder te eten, de ander door meer te bewegen.

Hoeveel u moet wandelen om af te vallen, hangt af van uw tempo. Wandelt u 5 km in 1 uur tijd? Dan verbrandt u gemiddeld ongeveer 300 calorieën.

Gebruikte bron: FitzMe Portal

Wilt u meer bewegen?