Leren loslaten

Accepteren en loslaten. Waar u geen invloed op heeft, maar ook de dingen waar u wél iets aan kunt veranderen. Makkelijker gezegd dan gedaan? Leer loslaten en accepteren met onze tips.

Hoe zit vasthouden u in de weg?

Vasthouden kost veel energie. Het zorgt voor stress en een hoge bloeddruk. Toch is loslaten makkelijker gezegd dan gedaan. Waar houdt u aan vast?

  • Perfectionisme: Als u het niet voor minder dan 100% goed doet, en uw (huis)werk blijft nakijken tot het perfect is.
  • Negatieve gedachten: Bijvoorbeeld over uzelf, uw omgeving, of over dingen die gebeuren.
  • Controle: Als u het liefst de touwtjes in handen houdt, altijd op de hoogte wil zijn van wat er gebeurt, uw vakantie het liefst tot in de puntjes voorbereidt.
  • Angst: Voor spinnen, spreken voor een grote groep, of irreële angsten voor dingen die niet kunnen gebeuren.

Tips om los te laten

Gelukkig kunt u leren loslaten en accepteren. Zo hoeft u niet langer die last op uw schouders te dragen. We zetten wat tips voor u op een rijtje.

Tip 1 Erken uw gevoelens

Voelt u spanning, stopt u dingen weg, vindt u het spannend om te voelen? Erken dat u het lastig heeft. U zult merken dat de emotie dan al wat zakt.

Tip 2 Ga na hoeveel controle u heeft over de situatie

Heeft u invloed op de situatie? Los het dan op of spreek het uit. Kunt u weinig of niets aan de situatie veranderen? Bijvoorbeeld iets wat in het verleden gebeurde, of wat anderen van u denken. Dan is het zonde van uw energie om u hier druk om te maken, omdat u hier geen invloed (meer) op heeft.

Cirkel van invloed en betrokkenheid

Moeite met bepalen of u de situatie kunt veranderen? Gebruik de Cirkel van invloed en betrokkenheid. In uw Cirkel van betrokkenheid plaatst u alle dingen waar u mee te maken heeft, maar geen invloed op heeft. In uw Cirkel van invloed schrijft u alle dingen op waar u wél verandering in kunt brengen.

Cirkel van betrokkenheid

Tip 3 Focus op het positieve

Vindt u het lastig om dingen los te laten? Bijvoorbeeld omdat u het het liefst perfect doet. Het helpt dan om op het positieve te focussen. Kijk naar alle dingen die wél goed gaan, in plaats van dat ene dat minder gaat.

Positief met het dankbaarheidsdagboek

Soms is het moeilijk om op het positieve te focussen. Bijvoorbeeld als u even niet zo lekker in uw vel zit. Dan is het fijn als u hier een beetje bij geholpen wordt. Gebruik het dankbaarheidsdagboek.

Download het dagboek
Iemand vult dankbaarheidsdagboek in

Tip 4 Maak een plan B

Bang dat het tóch niet goed zal verlopen? Verzin een plan B. Zo kunt u het makkelijker loslaten als uw originele plan helemaal in de soep loopt.

Tip 5 Ga op zoek naar afleiding of ontspanning

Soms helpt het om even afleiding te zoeken. Ga bijvoorbeeld wandelen, verzet uw gedachten met yoga of een meditatie. Of zoek steun bij uw vrienden of familie. Als u uw gedachten deelt, kunt u deze makkelijker loslaten.

Mindful wandelen

Wandelen als afleiding? Luister dan naar de Mindful wandelen podcast van FitzMe . Word u bewust van uw omgeving. En sta stil bij het hier en nu.

Luister de podcast
Iemand die podcast luistert tijdens het wandelen

Gebruikte bron: FitzMe Portal