Somberheid en neerslachtigheid tegengaan

Een somber en neerslachtig gevoel zorgt voor vermoeidheid, en minder plezier en weerbaarheid. Benieuwd hoe u dit kunt aanpakken? Lees meer over somberheid, en wat u ertegen kunt doen.

Wat is somberheid?

Voelt u zich verdrietig, heeft u weinig zin om dingen te doen, en wilt u het liefst op de bank hangen tot de dag voorbij is? Grote kans dat u last heeft van een somber gevoel. Gelukkig gaat dit vaak ook weer voorbij.

Waardoor voel ik me soms somber?

Er zijn verschillende oorzaken waardoor u zich niet zo fijn kunt voelen. U kunt bijvoorbeeld last hebben van een somber gevoel als de nieuwe werkweek weer begint. Of als u net terugkomt van vakantie. Maar ook psychische klachten zoals een eetstoornis of depressie kunnen voor somberheid zorgen.

Voelt u zich al lange tijd somber? En heeft u al een verwijzing gekregen voor hulp van een psycholoog? Misschien is online GGZ iets voor u. Snel geholpen, en net zo persoonlijk.

Wat voel ik als ik somber ben?

Heeft u last van een somber gevoel? Dit zijn enkele symptomen van somberheid:

  • U voelt zich moe en heeft weinig energie
  • U voelt zich neerslachtig
  • U heeft geen plezier in de dingen die u doet
  • U slaapt weinig of juist heel veel
  • U eet minder of juist veel meer
  • U heeft concentratieproblemen

Wat te doen tegen somberheid?

Voelt u zich somber? Dat is niet fijn. Gelukkig kunt u somberheid en neerslachtigheid tegengaan, zodat u weer meer energie heeft, beter kunt slapen, en meer plezier kunt ervaren.

Tip 1 Rust voldoende uit

Niet lekker in uw vel zitten kost veel energie. Zorg daarom voor genoeg nachtrust. En plan rustmomentjes in door de dag heen. Probeer te mediteren, of doe onderstaande ademhalingsoefening.

Tip 2 Beweeg genoeg

Bewegen zorgt voor afleiding. En voor de aanmaak van geluksstofjes in uw hersenen. Ga lekker naar buiten om te bewegen, ga bijvoorbeeld lekker wandelen. Ook het zonlicht doet u goed.

Wandelen? Luister naar CZ Happy Hikes

Leer tijdens uw wandeling hoe u goed voor uzelf kunt zorgen. Luister naar één van de CZ Happy Hikes afleveringen. Bijvoorbeeld Elimineer stress, Barst van de energie of Anders denken.

Open in Spotify
Iemand die podcast luistert tijdens het wandelen

Tip 3 Praat erover met anderen

Praten helpt. Ga bijvoorbeeld over uw sombere gevoel in gesprek met uw familie, vrienden of collega’s. Of bespreek het met een professional. Ga naar uw huisarts, of chat vanuit huis met een verpleegkundige.

Tip 4 Schrijf uw gedachten op

Als u zich niet zo fijn voelt, helpt het om uw gedachten van u af te schrijven. Zo ontstaat er ruimte en rust in uw hoofd.

Hoe krijg ik positieve gedachten?

Heeft u hulp nodig bij het omzetten van uw negatieve gedachten? Gebruik het Gedachtenschema van FitzMe. Schrijf uw negatieve gedachte op, en zet de gedachte stap voor stap om in een positieve gedachte.

Download het Gedachtenschema
Iemand vult Gedachteschema in

Gebruikte bron: FitzMe Portal

Misschien helpt dit u ook

Bent u altijd aan het piekeren? Over wat er fout kan gaan, of over wat u minder leuk vindt aan uzelf? Misschien heeft u hier iets aan: