Zelfvertrouwen vergroten

Zelfvertrouwen, zelfcompassie, eigenwaarde. Ze hebben allemaal één ding met elkaar gemeen: lief zijn voor uzelf. Maar dat is niet altijd even makkelijk. Leer hoe u dit doet. En krijg meer zelfvertrouwen.

Zelfvertrouwen heeft alles te maken met hoe u naar uzelf kijkt: uw zelfbeeld. Het wordt in de psychologie gezien als een goede balans tussen waardigheid en vaardigheid. Waardigheid betekent een positief beeld hebben van uzelf. En vaardigheid staat voor een realistische kijk op uw eigen kwaliteiten. Hoe beter u ergens in bent, hoe meer zelfvertrouwen u krijgt.

Waarom is zelfvertrouwen belangrijk?

Zelfvertrouwen zorgt ervoor dat u weerbaar bent. U kunt problemen beter de baas, en bent minder afhankelijk van het oordeel van de mensen om u heen.

Wat is compassie voor uzelf en eigenwaarde?

Ook zelfcompassie en eigenwaarde zijn een belangrijk onderdeel van uw zelfbeeld. Ze sluiten aan bij waardigheid. Maar wat betekenen compassie voor uzelf en eigenwaarde?

  • Zelfcompassie betekent vriendelijk naar uzelf kijken, ook op momenten dat het even tegenzit.
  • Eigenwaarde staat voor hoe tevreden u met uzelf bent, en hoeveel zelfwaardering en respect u voor uzelf heeft.

Hoe ontstaat een gebrek aan zelfvertrouwen?

Zelfvertrouwen begint al bij uw geboorte. Het is deels aangeboren persoonlijkheid, en deels de omgeving waarin u opgegroeid bent. Kreeg u als kind veel aandacht en liefde, en werd u gesteund bij moeilijke dingen? Dan zit het waarschijnlijk wel goed met uw zelfvertrouwen. Heeft u juist veel kritiek ontvangen en werd u bijvoorbeeld gepest? Of werd u heel beschermd opgevoed, waardoor u niet voldoende eigen successen heeft kunnen behalen? Deze dingen kunnen bijdragen aan een gebrek aan zelfvertrouwen.

Hoe vergroot u uw zelfvertrouwen?

Iedereen is weleens onzeker over zichzelf, of over z’n eigen kunnen. Zit het u in de weg? Gebruik dan de tips om uw eigenwaarde en zelfvertrouwen te vergroten. En leer vertrouwen op uzelf.

Tip 1 Zet negatieve gedachten om in positieve

Stap 1 is u bewust zijn van uw negatieve gedachten. Bent u vaak negatief over uzelf, of over iets wat er gebeurt? Vraag uzelf dan af: is het écht zo, of zie ik het zo? En is dat terecht? Als u zich bewust bent van deze gedachten, dan is de volgende stap om ze om te zetten in iets positiefs. Van ‘Ik ben een mislukkeling’ naar ‘Ik ben niet perfect, en dat is oké.’

Hoe krijg ik positieve gedachten?

Heeft u hulp nodig bij het omzetten van uw negatieve gedachten? Gebruik het Gedachtenschema van FitzMe. Schrijf uw negatieve gedachte op, en zet de gedachte stap voor stap om in een positieve gedachte.

Download het Gedachtenschema
Iemand vult Gedachteschema in

Tip 2 Leer accepteren

Een scheve neus, altijd uw spullen kwijtraken, jaloezie. We hebben allemaal wel iets waar we niet blij mee zijn. En we kunnen ons hier soms flink over opwinden. Leer accepteren dat u niet perfect bent. En omarm uw tekortkomingen.

Lief zijn voor uzelf

Soms is het goed om even te pauzeren. Zo kunt u stilstaan bij uw gedachten. En met een zachtere blik naar uzelf kijken. Word bewust met één van de online cursussen mindfulness.

Bekijk het aanbod
Iemand volgt online cursus

Tip 3 Weet wat uw kwaliteiten zijn

Maak een lijstje van de dingen waar u goed in bent. Vindt u dit lastig? Vraag dan eens aan uw vrienden, familie of collega’s wat uw kwaliteiten en positieve eigenschappen zijn.

Positief met het dankbaarheidsdagboek

Soms is het moeilijk om op het positieve te focussen. Bijvoorbeeld als u even niet zo lekker in uw vel zit. Dan is het fijn als u hier een beetje bij geholpen wordt. Gebruik het dankbaarheidsdagboek.

Download het dagboek
Iemand vult dankbaarheidsdagboek in

Tip 4 Vergelijk uzelf niet teveel met anderen

Mooiere haren, beter in sport, socialer op verjaardagen. Het gras lijkt altijd groener aan de overkant. Toch is dit niet zo. Probeer uzelf niet met anderen te vergelijken. En vooral niet met de wereld op bijvoorbeeld Facebook of Instagram. Dit is een onrealistisch beeld, omdat men vaak alleen de leuke dingen laat zien.

Tip 5 Ga voor kleine successen

Leg de lat niet té hoog voor uzelf. Stel realistische doelen, en behaal kleine successen. Zo krijgt uw zelfvertrouwen telkens een boost.

Tip 6 Fouten maken is oké

Lukt het even niet? Ben dan niet te streng voor uzelf. Fouten maken is oké. En bovendien ontzettend leerzaam.

Gebruikte bron: FitzMe Portal