Brexit: uw zorgverzekering en zorg in het Verenigd Koninkrijk

Door de Brexit zijn er sinds 2021 nieuwe afspraken tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk (VK). Wat betekent dit voor u als u op vakantie gaat in Engeland, Schotland, Wales of Noord-Ierland. Of als u daar gaat wonen of werken?

Is de EHIC nog geldig in het Verenigd Koninkrijk?

Ja, u kunt de EHIC gebruiken in het Verenigd Koninkrijk.

Ik ga op vakantie naar het Verenigd Koninkrijk. Wat krijg ik vergoed als ik spoedzorg nodig heb?

Spoedzorg in het Verenigd Koninkrijk (VK) kunt u op 2 manieren vergoed krijgen:

  • Met EHIC: u krijgt de kosten vergoed volgens het ziektekostenpakket van het VK. We verrekenen de vergoeding niet met uw Nederlandse eigen risico. Krijgt u een rekening voor extra kosten? Dan krijgt u deze mogelijk vergoed uit uw aanvullende verzekering of reisverzekering.
  • Zonder EHIC: u krijgt de kosten vergoed uit uw basisverzekering tot maximaal de Nederlandse prijs. Met een aanvullende verzekering krijgt u extra vergoedingen. Bekijk de vergoeding voor spoedzorg in het buitenland

Meer informatie over de EHIC

Ik werk of ga werken in het Verenigd Koninkrijk. Hoe zit het met de Verdragspolis?

Had u al vóór 1 januari 2021 een Verdragspolis van CZ? Dan verandert er niets voor u zolang uw omstandigheden niet wijzigen. Uw Verdragspolis blijft voor u en uw eventuele gezinsleden doorlopen.

Gaat u na 31 december 2020 in het Verenigd Koninkrijk (VK) werken? Hou er dan rekening mee dat u een werkvergunning van VK nodig hebt om daar te mogen werken. Het VK hanteert strenge regels voor het toekennen van een werkvergunning.

Wanneer u gaat werken in het VK bent u niet meer in Nederland verzekerd. Geeft het VK het verdragsformulier S1 af, dan kunt u zich in Nederland registreren in de verdragspolis. Het is op dit moment nog niet bekend of u dan in Nederland ook recht hebt op langdurige zorg. Het ministerie onderzoekt dit nog.

Ik ben gedetacheerd in het Verenigd Koninkrijk. Wat betekent dit voor mijn verzekering bij CZ?

Is uw detachering begonnen vóór 31 december 2020, dan blijft uw A1-verklaring (Europees formulier) geldig tot de einddatum op het formulier. U blijft verzekerd bij CZ. Let op: uw detachering stopt eerder als u niet meer voldoet aan de door het Verenigd Koninkrijk (VK) gestelde voorwaarden.

Voor nieuwe detacheringen vanaf 1 januari 2021 hanteert het VK strenge toegangseisen. Als u voldoet aan de door het VK gestelde voorwaarden én u krijgt van de SVB een A1 verklaring, dan blijft u verzekerd bij CZ. Mogelijk moet u een extra bedrag (health fee) betalen om toegang tot de zorg in het VK, via de National Health Service (NHS), te krijgen. Kijk voor meer informatie op gov.uk.

Ik woon in het Verenigd Koninkrijk en werk in Nederland. Wat betekent dit voor mijn zorgverzekering bij CZ?

Woonde u al vóór 2021 al in het Verenigd Koninkrijk (VK) en bent u bij CZ verzekerd? Dan blijft deze verzekering doorlopen zolang uw situatie niet wijzigt.

Als u in of ná 2021 in het VK gaat wonen en in Nederland blijft werken, ook dan blijft uw zorgverzekering bij CZ doorlopen. Komt u in of ná 2021 in Nederland werken en blijft u wonen in het VK, dan moet u zich in Nederland verzekeren.

U krijgt van ons het S1 formulier, waarmee u zich in het VK kunt registreren bij de National Health Service (NHS). Via deze registratie kunt u gebruik maken van zorg die onder het NHS stelsel valt. Let op: de werkvergunning in het VK óf de verblijfsvergunning in Nederland wordt vanaf 2021 slechts toegekend als aan strenge voorwaarden voldaan wordt.

Ik studeer in het Verenigd Koninkrijk. Wat betekent dit voor mijn zorgverzekering bij CZ?

Als u voor uw studie in het Verenigd Koninkrijk (VK) verblijft, dan blijft u in Nederland verzekerd. Hebt u zorg in het VK nodig, dan kunt u gebruik maken van uw EHIC.

Start u met uw studie in het VK in of na 2021, houd er dan rekening mee dat u een extra bedrag (health fee) moet betalen om toegang tot de zorg in het VK, via de National Health Service (NHS), te krijgen. Kijk voor meer informatie op gov.uk.

Ik wil voor een behandeling naar het Verenigd Koninkrijk. Krijg ik dit vergoed?

De zorgverzekering heeft werelddekking. U krijgt de zorg vergoed volgens de voorwaarden van uw basisverzekering. In de voorwaarden leest u welke zorg u van te voren moet aanvragen. In enkele situaties kunt u ook een vergoeding krijgen volgens de voorwaarden van de Handels- en Samenwerkingsovereenkomst (HSO). Om hiervoor in aanmerking te kunnen komen, moet u altijd vooraf toestemming aanvragen. Verlenen wij toestemming, dan krijgt u van ons het formulier S2. Voor meer informatie bel de infolijn buitenland (046) 459 51 45.

Bekijk de vergoeding voor geplande zorg in het buitenland

Kunt u hulp gebruiken? We zijn er voor u