Waarom de kosten voor een behandeling per ziekenhuis verschillen

Ziekenhuizen hebben andere tarieven voor dezelfde behandeling. Waarom is dat? En hoe merkt u dat?

Vind en vergelijk de kosten van uw behandeling

Dezelfde behandeling, andere prijs

Elk jaar onderhandelt CZ met ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra (ZBC's) over de prijs en kwaliteit van hun behandelingen. Want we willen dat u als klant van CZ de beste zorg krijgt voor een betaalbare premie. De uitkomst van de onderhandelingen kan per ziekenhuis anders zijn. En dus kunnen ook de prijzen per ziekenhuis anders zijn. Zo zijn zelfstandige behandelcentra over het algemeen goedkoper dan algemene ziekenhuizen omdat ze zich hebben gespecialiseerd in een beperkt aantal behandelingen.

Andere zorgverzekeraar, andere prijs

Andere zorgverzekeraars onderhandelen ook met ziekenhuizen voor hún klanten. Daarom verschillen ook de tarieven die ziekenhuizen bij verschillende zorgverzekeraars in rekening brengen. Een klant van CZ kan voor eenzelfde ingreep mogelijk een ander tarief betalen dan een klant van een andere zorgverzekeraar.

Wat merkt u van de verschillen in ziekenhuistarieven?

Welke zorgverzekeraar u ook heeft, u krijgt de zorg in een ziekenhuis altijd vergoed zoals in uw polis is afgesproken. Maar voor vrijwel alle behandelingen in een ziekenhuis of zelfstandig behandelcentrum geldt een eigen risico. Dat is het bedrag dat u zelf betaalt voor de zorg die u krijgt. Als een behandeling minder kost dan uw eigen risico dan merkt u de prijsverschillen tussen behandelingen direct in uw portemonnee. Stel, u hebt gekozen voor een zorgverzekering met een eigen risico van € 585 en bij het ene ziekenhuis kost uw behandeling € 450 en bij het andere € 550. Dan kunt u dus zomaar € 100 besparen.

Wat kost een behandeling in úw ziekenhuis?

Hoe weet u nu wat een ziekenhuis in rekening brengt voor uw behandeling? CZ publiceert de tarieven van ziekenhuisbehandelingen bij gecontracteerde instellingen. Het gaat om behandelingen tot € 885 (het maximaal vrijwillige eigen risico). Wilt u weten wat uw behandeling kost?

Vind en vergelijk de kosten van uw behandeling