Herstel na corona

Heeft u corona gehad en blijft u last houden van klachten als hoofdpijn, vermoeidheid, benauwdheid of vergeetachtigheid? Blijf er niet te lang mee lopen, maar zoek passende zorg. Vaak krijgt u dit gewoon vergoed. Kijk wat u kunt doen.

Deze zorgverleners helpen bij herstel na corona

Er zijn verschillende zorgverleners die u, mede door onderling samen te werken, kunnen helpen bij uw herstel. Welke dat kunnen zijn, is afhankelijk van uw situatie, overleg hierover met uw huisarts:

 • Praktijkondersteuner huisartsenzorg Geestelijke Gezondheidszorg:
  Voor het geven van extra aandacht aan mentaal welbevinden, denk aan stress, somberheid of onzekerheid over herstel.
 • Diëtist:
  Voor voedingsadvies op maat, zodat u weer aan kunt sterken met de juiste voeding en vitamines.
 • Ergotherapeut:
  Om de juiste energiebalans te vinden, voor tips over hoe iets anders kan als het niet meer gaat zoals voorheen en voor tips bij concentratieproblemen en het hervatten van werk.
 • Logopedist:
  Voor problemen met uw stem, slikken of ademhalen.
 • Fysiotherapeut of oefentherapeut:
  Om conditie op te bouwen en spierkracht te herstellen.

  Chronisch Zorgnet heeft een netwerk fysiotherapeuten die extra opgeleid zijn voor zorg na corona. Zij werken samen met ergotherapeuten, diëtisten en uw huisarts. Op de site van Chronisch Zorgnet ziet u welke therapeuten dit zijn. Zoek op plaatsnaam en klik op de specialisatie ‘Corona’. Kijk wel even in onze Zorgvinder of de fysiotherapeut een contract met CZ heeft.

Vind een zorgverlener bij u in de buurt (zoek op herstelzorg na corona)

Nazorg door het ziekenhuis

Het kan zijn dat u na zorg van een fysiotherapeut, ergotherapeut, diëtist of logopedist toch nog niet gelijk helemaal hersteld bent van corona. Maakt u zich niet direct zorgen, het is bekend dat het herstel van een ziekte als corona lange tijd kan duren (bijvoorbeeld langer dan 6 maanden). Ook als u opgenomen bent geweest op de IC, betekent dat vaak dat u langere tijd nodig hebt om te herstellen.

Bent u toch ongerust omdat het herstel lang duurt? Neem dan contact op met uw huisarts. Deze kan u adviseren over hoe u uw klachten mogelijk (zelf) kunt verminderen. Ook kan uw huisarts een revalidatiearts of sportarts raadplegen voor advies.

In sommige gevallen, zal de huisarts u na overleg doorverwijzen naar het ziekenhuis. De soort arts waar u naar doorverwezen wordt, is afhankelijk van uw klachten en of u opgenomen bent geweest voor de behandeling van corona. Was u voor corona al voor een andere aandoening onder behandeling van een arts? Dan kunt u bij die arts vaak ook terecht voor corona nazorg.

Expertise nazorg

Er wordt steeds meer bekend over de behandeling van corona. Wilt u weten welke zorgverleners de meeste ervaring hebben met behandelingen die passen bij uw klachten? Neem dan contact op met een nazorg adviseur van C-support. U kunt die informatie dan meenemen naar uw arts. Ook kunt u uw arts vragen om contact op te nemen met C-support.

Krijg ik herstelzorg na corona vergoed?

Veel herstelzorg na corona krijgt u tot 1 augustus 2023 vergoed uit de basisverzekering. U betaalt wel eigen risico. Vraag altijd eerst een verwijzing van uw huisarts of medisch specialist.

Lees meer over de vergoedingen voor herstel na corona

Naar de dokter? Stel de juiste vragen met het spiekbriefje

Moet u naar de dokter? Met het spiekbriefje zet u al uw vragen aan de dokter makkelijk op een rij. Kies het spiekbriefje dat bij uw situatie past.

Bekijk alle spiekbriefjes
Vrouw bij huisarts op gesprek

Zorgen na corona? Dit kunt u doen

Heeft u corona gehad en maakt u zich zorgen om uw gezondheid? Dat is heel begrijpelijk. Blijf er niet mee zitten en zoek hulp waar mogelijk. Dit kunt u doen.

Praat erover

Praat erover met vrienden of familie. Vertel hoe het met u gaat en leg mensen in uw omgeving uit wat de ziekte met u doet. Hoe moeilijk dat soms ook is. Vertel dat u tijd nodig heeft om goed te herstellen. Dan begrijpen mensen uw situatie beter en geven ze u de tijd.

Omgaan met stress

Ervaart u stress door corona? Geen zorgen. We helpen u graag op weg met praktische tips, online trainingen of persoonlijke begeleiding. Kies zelf wat bij u past.

Leer omgaan met stress

Veelgestelde vragen over herstel na corona

Geef uw mening

Vindt u de informatie op deze pagina nuttig? Ja Nee

Algemeen-NaarBoven