Herstelzorg na corona (long COVID)

Bent u ziek geweest door het coronavirus en hebt u nog last van ernstige klachten? Dan krijgt u uit uw basisverzekering herstelzorg vergoed, zoals fysiotherapie of ergotherapie.

Vergoeding in het kort

Basisverzekering

Vanuit het kabinet is de tijdelijke vergoeding verlengd tot 1 januari 2025.

Aanvullende verzekering

Geen vergoeding

Eigen risico

De vergoeding vanuit de basisverzekering valt onder het Voor sommige zorg betaalt u eerst zelf een bedrag. Bijvoorbeeld voor ziekenhuiszorg. Dit bedrag noemen we het eigen risico. Het verplicht eigen risico wordt ieder jaar bepaald door de overheid. In 2024 is dit € 385. Is uw eigen risico op? Dan vergoeden wij de zorg. U kunt bovenop het verplichte eigen risico ook nog een vrijwillig eigen risico kiezen van maximaal € 500. Bijvoorbeeld als u niet zo vaak zorg nodig heeft. U betaalt geen eigen risico over uw aanvullende verzekering.

Eigen bijdrage

U betaalt geen Bedrag dat u zelf betaalt voor zorg, medicijnen of hulpmiddelen. De eigen bijdrage staat los van het eigen risico en wordt niet verrekend met het eigen risico. Lees meer over het verschil tussen eigen bijdrage en eigen risico..

Verwijzing nodig?

Ja

Wat krijgt u vergoed?

  • Fysio- of oefentherapie: maximaal 50 behandelingen
  • Ergotherapie: maximaal 10 uur
  • Dieetadvisering: maximaal 7 uur
  • Logopedie: de zorg die nodig is

U krijgt deze zorg maximaal 6 maanden vergoed. Een medisch specialist of huisarts kan de vergoeding één keer verlengen met 6 maanden als dat nodig is.

Wanneer krijgt u een vergoeding?

U krijgt deze zorg alleen vergoed als u:

  • tijdens uw herstel van COVID-19 last hebt van ernstige klachten of beperkingen.
  • een verwijzing hebt van uw medisch specialist. Hebt u niet in het ziekenhuis gelegen? Dan hebt u een verwijzing van uw huisarts nodig.
  • een verwijzing hebt die uiterlijk zes maanden na het acute ziektestadium van ernstige COVID-19 is afgegeven.
  • bereid bent deel te nemen aan het onderzoek naar het effect van de herstelzorg. Uw gegevens zijn anoniem en worden alleen voor dit onderzoek gebruikt. Lees meer over het onderzoek op zorginstituutnederland.nl.
  • binnen 1 maand na de verwijzing start met de behandeling.

Waar kunt u terecht voor herstelzorg na corona?

Op zoek naar een zorgverlener met een contract? Vind een zorgverlener bij u in de buurt. Zoek op 'herstelzorg na corona'.

Zorgverleners zonder contract

Gaat u naar een zorgverlener zonder contract? Dan krijgt u misschien minder vergoed.