Dit zijn de wijzigingen in de zorgverzekering 2024

De overheid bepaalt voor alle zorgverzekeraars welke zorg er vanuit de basisverzekering vergoed wordt. Ze heeft op Prinsjesdag 2023 bekend gemaakt wat er per 2024 wijzigt in de basisverzekering. En dat het eigen risico gelijk blijft.

Gewijzigde vergoedingen basisverzekering 2024

De overheid heeft bekendgemaakt wat er wijzigt in de basisverzekering van 2024:

 • Kraamzorg
  Heeft u kraamzorg nodig? Vanaf 2024 kan in sommige gevallen de kraamzorg over 6 weken worden verdeeld in plaats van het maximum van 10 dagen.

 • Voorlopige herstelzorg na corona
  Als u het coronavirus heeft gehad en nog last heeft van ernstige klachten, dan wordt herstelzorg voorlopig vergoed. Zoals fysiotherapie of ergotherapie. Deze vergoeding loopt uiterlijk tot 1 januari 2025.

 • Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI)
  Heeft uw kind coaching nodig bij gezond eten en bewegen? Vanaf 2024 wordt Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) ook vergoed voor kinderen met overgewicht of obesitas. De voorwaarden voor deelname worden later bekendgemaakt.

 • Valpreventie
  Loopt u een hoog risico om te vallen? En heeft u daarbij ook andere lichamelijke of psychische problemen? Dan kunt u vanaf 2024 valpreventie vergoed krijgen uit uw basisverzekering als u 65 jaar of ouder bent. U ontvangt deze vergoeding één keer per jaar. De overige voorwaarden worden later bekendgemaakt.

Aanvullende verzekering 2024

De wijzigingen voor 2024 voor de aanvullende verzekeringen maken we uiterlijk 12 november 2023 bekend.

Het verplicht eigen risico blijft gelijk

De overheid bepaalt de hoogte van het verplicht eigen risico. Dat is het bedrag dat u eerst zelf betaalt voor zorg uit de basisverzekering. Het verplicht eigen risico voor uw zorgverzekering in 2024 blijft gelijk: € 385.

CZ biedt de mogelijkheid om het verplicht eigen risico gespreid te betalen. Zodat u niet het hele bedrag in één keer betaalt, maar in termijnen.

De rekenpremie in 2024

Op Prinsjesdag heeft de overheid bekend gemaakt dat de rekenpremie voor 2024 € 1.708,- is. Dat is het bedrag dat zorgverzekeraars volgens de overheid jaarlijks aan verzekerden moeten vragen om de zorgkosten te dekken. De rekenpremie is de basis voor de premie van de zorgverzekering die u vanaf 2024 gaat betalen. Hoe dat precies werkt, leggen we u graag uit.

Van rekenpremie naar uw premie

Nog vragen? We zijn er voor u

Naar boven