Wijzigingen in uw zorgverzekering 2023

De overheid bepaalt elk jaar welke zorg vergoed wordt uit de basisverzekering. En hoe hoog het eigen risico wordt. Dit is bekendgemaakt op Prinsjesdag. Bekijk wat er in 2023 verandert.

Wijzigingen in de basisverzekering 2023

 • NIPT
  Als u zwanger bent en een medische indicatie heeft, dan betaalt u per 2023 geen eigen risico meer voor de NIPT. Heeft u geen medische indicatie, dan is de NIPT per 1 april 2023 ook kosteloos.
  Bekijk de vergoeding zwangerschapsonderzoek

 • Herstelzorg na corona
  Als u het coronavirus heeft gehad en nog last heeft van ernstige klachten, dan krijgt u herstelzorg vergoed zoals bijvoorbeeld fysiotherapie of ergotherapie. Deze vergoeding was al tijdelijk toegevoegd aan de basisverzekering en is nu verlengd tot 1 augustus 2023.
  Bekijk de vergoeding corona herstelzorg

 • Collectiviteitskorting
  De collectiviteitskorting op de basisverzekering vervalt per 2023. Collectiviteiten blijven wel bestaan en ook de korting op de aanvullende verzekering blijft. En in plaats van de korting op uw basisverzekering krijgt u bij CZ nieuwe collectieve voordelen.
  Lees hier meer over de collectieve zorgverzekering

 • Vitamine D
  Per 2023 worden geneesmiddelen met vitamine D, om een vitamine D tekort te voorkomen of te behandelen, niet meer vergoed vanuit de basisverzekering.

 • Medicijnrol
  In een medicijnrol zitten meerdere geneesmiddelen per innamemoment. Gebruikt u zo’n medicijnrol? Dan is deze informatie belangrijk voor u. Tot 1 januari 2023 worden voor elk geneesmiddel apart apotheekkosten in rekening gebracht. Vanaf 2023 wordt voor de medicijnrol een abonnementsbedrag in rekening gebracht. Dit wordt vergoed vanuit de basisverzekering. U betaalt wel eigen risico.

 • Voetzorg
  Voetzorg wordt nu alleen bij diabetes mellitus vanuit de basisverzekering vergoed. Per 2023 krijgt u voor meer medische aandoeningen een vergoeding vanuit de basisverzekering. Bekijk de vergoeding voetbehandelingen.

Wijzigingen in collectieve verzekeringen

Bent u via uw werkgever of ledenorganisatie verzekerd? Met een collectieve zorgverzekering van CZ ontvangt u in 2023 meer voordelen en vergoedingen om te werken aan uw gezondheid. Naast alle extra’s die u sowieso krijgt.

Bekijk de wijzigingen
Meisje met handen over elkaar

Wijzigingen CZdirect aanvullende verzekeringen

Er zijn geen wijzigingen voor CZdirect. Uw verzekering heeft in 2023 dezelfde vergoedingen en voorwaarden als in 2022. 

Bekijk de aanvullende verzekeringen van CZdirect

Het verplicht eigen risico blijft gelijk

De overheid bepaalt de hoogte van het verplicht eigen risico. Dat is het bedrag dat u eerst zelf betaalt voor zorg uit de basisverzekering. Het verplicht eigen risico voor uw zorgverzekering in 2023 blijft gelijk: € 385.

Betaalt u dit bedrag liever niet in één keer? Dan kunt u het verplicht eigen risico bij CZ ook gespreid betalen. Zodat u niet het hele bedrag in één keer betaalt, maar in termijnen.

De rekenpremie in 2023

Op Prinsjesdag heeft de overheid bekend gemaakt dat de rekenpremie voor 2023 € 1.599 is. Dat is het bedrag dat zorgverzekeraars volgens de overheid aan verzekerden moeten vragen om de zorgkosten te dekken. De rekenpremie is de basis voor de premie van de zorgverzekering die u vanaf 2023 gaat betalen. Hoe dat precies werkt, leggen we u graag uit.

Van rekenpremie naar uw premie

Nog vragen? We zijn er voor u

Op vrijdag 7 april (Goede Vrijdag) en maandag 10 april (Tweede Paasdag) zijn wij gesloten.

Naar boven